Perser

En perser rasekatt kjennes lett igjen på den lange pelsen og den korte nesen.

Perser bilder

PerserPerserPerserPerserPerserPerser

Fakta om Perser

Perser

Den langhårede perser katten kommer fra de slanke asiatiske langhårede kattene og korthårede europeiske katter.

Disse kattene er ganske rolige og er utmerkede innekatter, eventuellt med en og annen luftetur i hagen, og får den godt stell i tillegg vil den ha et utmerket katteliv - og den vil være til kos og glede for sin menneskelige familie. De trives bedre som innekatter enn utekatter.

Persere er de eldste katteraser i verden, kanskje den aller eldste. De har blitt importert til Europa far Iran i minst 400 år. Deres rolige adferd og det majestetiske uttrykket har gjort de populære blant mennesker over hele verden.

Erfaringer med Perser

Her er det leserne har sagt om perser. Skriv kommentar

katte elsker sier: veldig fine katter
24.11.2009

Mina sier: Jeg har en hannkatt på snart 5 år som er halvt vanlig huskatt og halvt perser, og han prr'er hele tiden. De er kjempefine og koselige katter
04.08.2010

Petter Dust sier: Perserkatter en rolige katter. Denne katterasen trives best som innekatt. De kommer fra Iran / Persia.
24.10.2010

Hillbilly sier: Har hatt Blå Perser i 12 år,kastrert guttepus som desverre ble alvorlig syk så det var bare en utvei.Denne raser eg veldig hengivne og tillitsfulle,renslige og ryddige på alle måter.Trivest best som innekatt og er lekne til langt ut i voksen alder.De er kloke og kan lære seg kommandoer i form av forskjellige ord.Kastrater trivest best alene men det hender ofte at de velger seg ut en kamerat i nabolaget,ellers er andre katter uinteressante.Perseren krever litt stell når det gjelder og holde nese og øyne rene for gruff,det samme gjelder pelsen.De godtar også bading i dusj om man starter med dette på et tidlig stadie og ikke skremmer den med kaldt vann.Ellers så bør en sjekke ører ofte for midd,klør katten seg i ørene over lengre tid kan det danne seg sår og i desse infeksjoner som kan gå lengre inn og skape alvorlige komplikasjoner.
02.11.2010

Bjørn Tore sier: Hjelper ikke at de er søte når de er så syke og avhengige av pleie fra oss mennesker. Persere er eksempel på katter som klarer seg fint dårlig i naturen. Vil du være pleierske de neste tolv årene for et dyr, så vær så god... Jeg bruker å si: Ikke skaff deg et dyr som er fjernt fra hva du opprinnelig finner i naturen. Persere er nok den katterasen som ligner minst på noen av villkattene, på grunn av selektiv avl. Selektiv avl som søker bort fra den naturlige utvelgingsprosessen er aldri en god ide, resultatet her er en katt som har mistet sin funksjonsevne som katt. Nå skal det sies at det finnes stor variasjon blat persere: Noen har så og si ikke neseparti i det hele tatt, andre igjen minner litt om en pallaskatt i hodeformen - men siden disse ikke har blitt brukt i avlen av persere er det jo irrelevant. Perseer med "inntrykt ansikt" er sjelden friske med mindre de får et usedvanlig godt stell fra de tobente. En unødvendig krevende katterase, passer de som drømmer om å være pleierske på fulltid.
03.11.2010

Lisabeth sier: Bjørn Tore, finn deg ei gaupe du. Er du en fattig bygdegutt kanskje? Nå ble jeg sint ass! Du vet ikke hva du snakker om....Hva så om persere er sykere enn andre katter?? De er fine kosekatter. Det finnes medisiner mot mange av sykdommene som persere kan få. Til alt det andre har vi veterinærer. Hvis dere gir perseren ekte råvarer istedet for tørrfor og boksmat og bruker en liten halvtime på å stelle katten hver dag så klarer de seg fint. Gi den mye kos, for de er kosekatter og passer kun for mennesker som kan bruke mye tid og penger på kattene sine. Dette er ikke villkatter som lever på mus ute i skogen nei. En perser har klasse, det er en adelskatt og forventer å bli behandlet som en kongelig.
03.11.2010

Frode sier: Jeg kjøpte 2stk persere fordi jeg syntes de er tøffe og se på. kunne ingenting om katter, så jeg hørte på oppdretter og holdt dem inne den første stunden. Men en dag observerte jeg dem i vindusposten, de kastet på hodet hver gang de så en fugl. Da tenkte jeg at de tross alt har instinkt så jeg slapp de ut. Etter dette fikk jeg noen helt andre katter. De ble utekatter som kommer inn til kvelden, de sloss med nabokatter og vinner, de fanger fugl og mus. De har klarer seg fint på egenhånd, det eneste de trenger hjelp til er pels stell.
20.11.2010

Tove sier: Jeg hadde en nydelig hvit, langhåret perser i 16 år! Han var den mest hengivende katt jeg har hatt. Vel var det mye stell med han, men så klok og forståelsesfull! Pelsen måtte stelles hver dag ellers ble den stygg og klumpet. Det rant fra øyne stadig, og nesa var ofte tett. Avføring i pelsen bak hadde han også ofte, og da var det i dusjen med han! Dyrlegen ble ofte besøkt, for å få vaksiner og sjekke tenner, samtidig benyttet jeg anledningen til å klippe pelsen og neglene hans, for det likte han ikke så godt i "våken" tilstand. Han kunne nok sikkert vært finere i pelsen om jeg hadde orket å stelle den hver dag, men det gikk litt opp og ned, det!
De to første årene var han bare inne, med små lufteturer ute. Men så likte han seg så godt ute, at han fikk sine turer ut når han ønsket. Han likte ikke snø og kaldt vær! Han fanget, så vidt jeg vet bare fugler. Om han spiste de vet jeg ikke.
Han var "gatas" skrekk. Jaget alle katter han så, og slåss med de enda han var kastrert. Han var klok fordi: vi kunne reise hvor som helst med han, og han fant sandkassa om han fikk den vist en gang. Han gikk ikke langt fra "hjemmet" sitt når han var på turer, han forsto "nei", osv.
Dette var en flott katt, men pga alt stellet blir det nok ikke flere persere på meg!
21.11.2010

Marit sier: Jeg har hatt to persere, bl.a. en hannkatt (Dino ) som jeg håndmatet i 8 år. Han holdt på å dø, men når han ble matet så ble han både stor og sterk. Har en viss følelse av at han har lurt meg, men det var mye kos med det også. Fikk lært han til å spise selv etter hvert. Vi hadde samtidig en hunnkatt (Dela) og de var bestekompiser. De er nå begge dessverre borte. Kommer nok ikke til å skaffe ny katt p.g.a. er en del ute og reiser og får dermed fryktelig dårlig samvittighet hver gang når man er borte fra de. Begge gikk ute i bånd om sommeren og holdt seg inne om vinteren. Hankatten ville helst ligge på en solseng, men Dela var mer katt og nysgjerrig.
Vi klipte pelsen på de to til tre ganger i året og det var det beste de visste.
27.12.2010

Lene sier: Jeg har to nydelige Perserkatter. Begge to med veldig liten nese, og begge veldig flate i ansiktet. Det med stell er en vane. Og er man glad i kattene sine, ser man ikke på stellet som tungt arbeid, men "kos" istedet. Begge kattene mine liker å bli stelt, og jeg har aldri noe problemer med det!
Alle typer dyr trenger stell, og det er generelt jobb med dyr. Dyrlegebesøk må man nok på uansett hva slags dyr man har. Og alle katter er individuelle.
25.01.2011

Lene sier: .. Og jeg er helt endig i hva Lisbeth sier. En veldig majestetisk katt!!
25.01.2011

Pusen sier: Persere er supre katter som gir masse av seg selv! Til alle dere som snakker om mye pelsstell; Ja, katten må børstes hver dag, men det er frivillig å skaffe seg langhårete persere! Det finnes nemlig korthårete persere som ikke trenger i nærheten så mye stell som de med lang pels. Og dere som vurderer å skaffe dere perser; dere vil bli overrasket over hvor fantastiske de er! Har selv en liten frøken på 8 år og hun er super!
28.04.2011

Lill Bergland . sier: Perser katten ,er den skjønneste av alle katteraser.
30.04.2011

Sopelim sier: Tok til meg en bort kommet katt. Ligner på perser. Flat nase lang pels, litt korte ben bred i anslktet. Rolig, korte turer ut lite mjauing. Fanger kun snegler., men spiser dem ikke. Kjempesøt dame, nå 8 år. Lurer på om hun har perser gener. Noen meninger ?
23.05.2011

Molly sier: molly sier: Har min andre perser nå, han har en hudsykdom på haka, katten ble syk da en av eierne døde.Han er nå mere knyttet til matmor enn noensinne, og dilter etter meg,mye pleie,men ville aldri vært foruten verdens klokeste katt.Om sommeren er han ute og koser seg. men han går ingensteder uten matmor.Han er et fullverdig familemedlem slik dyr skal være.Han går nå i sitt 11år, og er både leken,glad,sur, og ikke minst god.
15.03.2012

Emilie 24 sier: Hvite persere er ein av verdens skjønneste katter!
Skal ha meg ein hvit perser kattunge ein vakker dag
24.03.2012

Jane sier: På grunn av at katten vår forsvant, bestemte vi oss for å skaffe en innekatt. Perser var ikke førstevalget, på grunn av pelsstell etc. Men vi falt for en vakker rødtabby. Han har aldri likt å være inne! Han er kastrert og får lov til å oppføre seg som andre katter. Er ofte litt rufsete i pelsen, men han er tydelig lykkelig! For et par år siden ble han bitt av en annen katt og vi holdt på å miste ham, men det gikk bra. På vetrinærhøyskolen sa de at det var den blideste og mest sosiale perseren de hadde møtt før og de antok at det kom av hans livssituasjon. Katten får det best anbefalte foret, men elsker mus og sølevann. Han går ut og inn som han selv vil. I dag morges kom han inn dryppende våt med "midtskill". Han elsker å være ute!
Han begynner dessverre å bli gammel og stiv og støl, han er over 12 år nå. Skal til "legen" og sjekkes idag for å være helt sikker på at han gammel og frisk.
10.04.2012

Jane sier: På grunn av at katten vår forsvant, bestemte vi oss for å skaffe en innekatt. Perser var ikke førstevalget, på grunn av pelsstell etc. Men vi falt for en vakker rødtabby. Han har aldri likt å være inne! Han er kastrert og får lov til å oppføre seg som andre katter. Er ofte litt rufsete i pelsen, men han er tydelig lykkelig! For et par år siden ble han bitt av en annen katt og vi holdt på å miste ham, men det gikk bra. På vetrinærhøyskolen sa de at det var den blideste og mest sosiale perseren de hadde møtt før og de antok at det kom av hans livssituasjon. Katten får det best anbefalte foret, men elsker mus og sølevann. Han går ut og inn som han selv vil. I dag morges kom han inn dryppende våt med "midtskill". Han elsker å være ute!
Han begynner dessverre å bli gammel og stiv og støl, han er over 12 år nå. Skal til "legen" og sjekkes idag for å være helt sikker på at han gammel og frisk.
18.04.2012

anamaria91 sier: har selv 2 persere, en colourpoint frøken og en iceblue herremann! de er virkelig noe annet enn vanelige katter! Eneste jeg synes er litt trist er at jeg føler meg veldig alene med dem med tanke på helse/stell osv. hadde hvert artig å komme i kontakt med andre som har erfaring med disse sjarmerende dyrene !
21.05.2012

Tine 23 sier: Før likte eg ikke perserne, lignet på sure fresekatter.
Nå elsker eg perserne og ska ha meg ein snart!
28.05.2012

Perserelsker sier: Jeg elsker Persere og har hatt Persere siden 1983....Persere er som ALLE andre katter, noen har en super god helse og lever til de er 19 år eller mer. Hadde selv en som levde til han var 19 år og 6mndr. Det finnes ingen andre raser for meg, elsker disse rolige og behagelige kattene som elsker sine eiere så hengivent! Jeg er nå lykkelig eid av 11 Persere.
29.06.2012

Ulrikke sier: Hei! Jeg har en blåmasket perser :-) Han er en gutt på 12 år! Han er en langhåret perser. Han er utrolig kosete. Han er en innekatt, men han er like mye ute som inne! Jeg bruker ikke å være så flink med å børste han osv, som fører til at han får floker/klumper i pelsen... Så hvert år på våren så tar jeg han til veterinæren og får han barbert. Han blir veldig fin og klar for sommeren:-) Han er utrolig snill, og biter eller klorer ikke uten om man irriterer han lenge! Perserne kan man anbefale til ALLE familier! Jeg har hatt han siden jeg var 2 år! Liker alle katter, men liker aller best perser! Går ikke ant å finne snillere og kosete katter !
17.07.2013

Anonym sier: Har hatt perser katt i 11 år no som desverre måtte avlives for ei uke siden. Den eg hadde var ho perser. Eg skal kjøpe meg ein ny no men er i tvil om eg skal gå for ho eller han. Noken som kan hjelpe meg med gode råd om dette.
Eg har berre gode ord og sei om denne rasen men det krever litt arbeid kvar dag med denne rasen :-)
03.08.2013

Linda sier: Har en persergutt på 16 år, som må sies å være den snilleste og kanskje også mest hengivne katten jeg har møtt. Svært glad i å være sammen med oss menneskene, møter oss når vi kommer hjem, følger oss til alle rom vi er i, og vil helst være i fanget. Svært mye pelsstell i "velmaktsårene", men de siste årene, når han er blitt en aldrende katt, er pelsen mer "pjusket" og krever mindre børsting også. Men selv om jeg elsker persere, både på utseende og lynne, må jeg nok si meg litt enig med dem som mener man ikke bør avle frem dyr bare på utseende. Mange persere har spiseproblemer pga det korte nesepartiet, og kan også ha endel andre helseproblemer. Og det er et etisk dilemma for oss dyrevenner vel? Min perser er ikke helt "flatneset" (og derfor ikke noe utstillingsdyr) så vi har sluppet det problemet. Har hatt en god del problemer (og en god del utgifter) pga nyreproblemer opp gjennom årene, men jeg vet ikke sikkkert om dette er rasetypisk. Ellers er han USEDVANLIG tålmodig og snill mot barn og mindre dyr (sover ved siden av både rotter og marsvin), og er som sagt utroliog vennlig og kosete. Den beste katten jeg kunne hatt :)
13.09.2013

Taro!! sier: Har en persergutt på 6 år, har hatt han siden han var 1 år. Han er litt skeptisk mot gjester, og han ligger oppå magen til vår gale foxterrier på 2 år. Når jeg går tur med hunden løper katten etter. Han har BARE vært inne helt siden villkatten vår Fiona døde (Tyrkisk van). Og nå ligger han oppå tastaturet med meg og hunden på fanget. Jeg erter katten og kjæresten, jeg sier "Der er min Per ser." Og kjæresten min heter Per.
16.11.2013

ingha sier: Jeg har en perser som snart er 18 år! Jeg kjenner meg ikke igjen i mange av beskrivelsene perser over. Persere har instinkter som andre katter, og er kloke. Min perser - med topp stamtavle (amerikansk mor og australsk far) - har fått lov til å være utekatt siden jeg fikk han, og han er fortsatt sprek. I sin ungdom var han nabolagets slåsskjempe, også etter at han ble kastrert. Han er ute noen turer hver dag, og kommer når vi roper. Er ganske sær, og liker ikke andre katter, men har levd i fred og fordragelighet med to hunder. Har aldri vært syk, men har fått vanlig oppfølging fra veterinær en gang i året. Er en skikkelig kosekatt med fin, rødbrun pels!
28.11.2013

Martine sier: har en perser på 3 år! Han er veldig kresen, sær og ikke minst: oser av selvtillit! Haha, alle ler av han. Han Har veldig personlighet!!! Liker å vise seg frem men er samtidig også veldig kosete. Begynner å male så fort man klapper han og liker å ligge på fanget. Når jeg ligger på soffan med et pledd over meg kommer han ruslende bortover og legger seg oppå meg og presser klørne i teppe og maler som en gærning. Det morsomste han vet er å bli løpt etter, da lager han rare lyder og løper bortover å gjemmer seg under skap og der han får plass! Så kommer han tilbake å venter på at man Skal løpe etter han gang på gang. Det er faktisk kjempe morsomt! Krever mye stell av pels og tørke bort øye veske en gang om dagen med en varm klut rundt øyet. Men det liker han faktisk ;) han er verdens skjønneste pus.
27.12.2013

Gizzmo sier: dama mi sin perser er i knallform (sedat med raptus)tidligere premiert og godt ivaretatt og elsket. Overlevde 6 uker ute om vinteren etter rømt. 8 år siden. Kosta 35.000 i rehab hos vet. (kuvøse ++) 14 år nå!Kommer til å bli 20 tror jeg
11.04.2014

Molly sier: Ja da måtte jeg avlive Bossepus som ble nesten 13 år. Han var plaget med allergi, og det siste året han levde var det mye sykdom. Han var en herlig perser som jeg var veldig glad i. Så for fire uker siden hentet jeg en ny perser inn i huset, ja for hva er vel livet uten en katt i huset.Den ligner på den andre av utseende, men der slutter likheten. Så det skal bli spennende å se hvordan han utvikler seg, uansett skal han få en tonn av kjærlighet og omsorg, og sunn og god mat.
07.05.2014

Ine Rosalie sier: Jeg har en creampoint himalayan persian! Han er veldig kosete og maler hele tiden. Steller han hver dag og det synes jeg bare er koselig. Han er også ganske leken! Pleier å ta han med ut på verandaen når det er fint vær, det liker han i korte perioder. Er oppvokst sammen med katter men har aldri hatt en perser før nå. Kan virkelig anbefale en perser , de er noe helt for seg selv:-) vurderer og få meg en til snart:-)
14.05.2014

Madam Mim sier: Har hatt en del Persere oppigjennom årene,den 1ste,en rød gutt,kjøpte jeg av min svigerinne i 1990.Nå har jeg ei lita,tilsynelatende uskyldig,skilpadde/hvit (m.a.o. 3 farget,sort,krem og hvitt hals/bryst/mage parti).Etter min mening,er Persere det nærmeste en kommer hund,hva personlighet angår.Er du trist og lei,er de hos deg med en gang for å kose og trøste deg.Jeg er noe handikappet og ustø på beina (når jeg er ute,må jeg bruke rullestol),og jeg har helt kommet ut av tellingen på alle de gangene jeg har snudd meg rundt for fort,og dermed snublet over den lille "padda" mi.Hun fotfølger meg over alt.Måtte nettopp avlive min Sibirske Skogkatt,da hun var veldig syk,og "padda" kom med en gang for å trøste.Har også en hannkatt som er "gate mix"og født villkatt.Moren er en forlatt Chinchilla Perser (vi er 3-4 stk som gir henne mat ute),men jeg vet ikke hvem faren er.Utifra str.pels,og kropps fasong,går jeg ut fra at han er Skogkatt.Da han satt og mjauet til meg ute for ca.3,5 år siden,var han 6-8 mnd og veide så vidt over 1,5 kg.Nå er han godt over 7 kg,men det er den lille "padda" på knappe 3 kg som er sjef.Bor slik til at jeg ikke bare kan slippe dem ut,men i sommer har de,i tillegg til verandaen,fått lov å være ute ved inngangspartiet,som er en L-formet gangvei til leilighetene,med et gruslagt område (som er taket til butikken under)mellom gangveien og omkring liggende bygg.Der har de kost seg når været har tillatt det (for jeg må jo ha døren åpen slik at de kan komme og gå som de vil),for de kan ikke komme seg ned og ut av bygget uten hjelp.Persere ER og SKAL være inne katter,for som "Sopelimet"nevnte,har de korte ben og lang pels.De korte bena gjør det vanskelig for dem å løpe fra andre katter,hunder,og på steder der det finnes,også rev,og den lange pelsen,gjør at de lett kan henge seg fast i busker og kratt.En Perser's levealder blir kraftig redusert om den får gå ute.Min "padde" kommer fra min mor's oppdrett,og da hun flyttet fra Norge for 3 år siden,måtte hun avlive min katt's tipp oldemor,da hun da var så gammel,at hun neppe hadde tålt flyttingen.Persere som kun er inne,kan godt leve i opptil 18-20 år,så hvis du velger å kjøpe deg en Perser,er det det samme som å få seg en baby som vokser opp og blir boende hjemme til endt utdanning.men du får INGEN bedre livsledsager.
16.09.2014

Tine sier: Hei alle dere!
Søsteren min har en silver shaded perser og hun er bare verdens nydeligste katt med personligheten til en hund. Elsker å leke "apport", kommer når hun ropes på.
Hun krever mye pelsstell og litt vask av øynene innimellom. Hun bades 2 ganger pr mnd og det er de eneste gangene hun kommer for å ligge på fanget. Hun er veldig kosete og man får lov å stryke henne (spesielt børste) men hun skal absolutt ikke ligge på fanget.
Hun er nå 1,5 år og jeg har så lyst å gjøre henne til en kosekatt på fanget. Noen tips?
Hun er kun ute i bånd, helst hele dagen etter hva hun selv ønsker. Fantastisk katt! Kunne skrevet i det uendelige men jeg gjør meg veldig kort! :)
20.09.2014

cleopatra sier: Noen som har erfaring med å operere nesen på en perser som sliter pga at den har veldig liten nese puster mye igjennom munn vurderer operasjon.
01.02.2015

marie sier: jeg liker alle farger på rasen bortsett fra helt hvit.rasen er utrolig rolig av seg elsker all den oppmerksomheten den kan få trives med andre katter like mye som mennesker har du bare en katt og den trenger selskap kan dette vere en mulighet men husk å børste pelsen vaske den ved behov rense øyne og nese og ørene så ver tidlig oppe om morgenen for å vere klar for stell er du ikke morgenfugl er ikke dette noe for deg...
20.10.2015

Eva sier: Jeg har et spørsmål ang. klipping av persere:
Hvor ofte må de klippes og hva ligger prisen på?
Er det mulig å gjøre dette selv eller er det best å gjøre dette på en klinikk?
Hva med veterinærbesøk, er dette noe man som må gjennomføres oftere med persere i forhold til andre katter?
Tusen takk for svar! Ha en fin kveld
22.10.2015

Gunnar sier: Har hatt perserkatt i 15 år, selvstendig og med mye stell, å kos fikk vi mange finer stunder, med den,noe arbeid med pelsen var det jo, men vi la inn gode rutiner på dette, med pelsstell, var lite syk, den gikk i hagen ver dag, uansett sommer som vinter.En flott rase som kan anbefales......
08.12.2015

Gunnar sier: Har hatt perserkatt i 15 år, selvstendig og med mye stell, å kos fikk vi mange finer stunder, med den,noe arbeid med pelsen var det jo, men vi la inn gode rutiner på dette, med pelsstell, var lite syk, den gikk i hagen ver dag, uansett sommer som vinter.En flott rase som kan anbefales....Den døde en naturlig død, så må si vi savner den ofte....
08.12.2015

Gunnar sier: Har hatt perserkatt i 15 år, selvstendig og med mye stell, å kos fikk vi mange finer stunder, med den,noe arbeid med pelsen var det jo, men vi la inn gode rutiner på dette, med pelsstell, var lite syk, den gikk i hagen ver dag, uansett sommer som vinter.En flott rase som kan anbefales....Den døde en naturlig død, så må si vi savner den ofte....
08.12.2015

Din kommentar om Perser:

Flere katteraser

Brukere som leste om Perser var også interessert i følgende katteraser:

Søk - Katteraser.org


Forsiden Bilder av katteraser Bilder av katter