Huskatt

De fleste katter som lever hos mennesker er huskatter. Huskatten er ingen rasekatt, men en blandingkatt.

Huskatt bilder

HuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskattHuskatt

Fakta om Huskatt

Huskatt

Huskatter har blitt til ved at frittgående katter har formert seg med andre frittgående katter. De fleste katter eid av mennesker er huskatter, og bare en liten andel er rasekatter.

Det oppfordres til at alle katter som ikke skal benyttes til avl blir sterilisert. Dette fordi man opplever flere og flere problemer frittgående katter, noe som er et resultat av at katter får formere seg fritt.

Hverken kattene selv eller vi mennesker tjener på dette, og sterilisering er den beste løsningen. Dyremottak for katter har ofte vanskeligheter med å omplassere huskatter, fordi etterspørselen etter katter er langt mindre enn antallet katter.

Huskat er ofte gratis

En huskatt er gratis å anskaffe, men ikke nødvendigvis billigere enn en rasekatt. Man vet aldri hva man kan forvente seg av sykdommer og lynne, og kurer og vaksinering følger sjelden med når du får en gratis katt.

En fordel med huskatt puser er at de har blitt avlet fritt og ikke kontrollert slik som rasekatter, og dermed mindre utsatt for rase-spesifikke sykdommer slik man ser hos rasekatter.

De fleste huskatter du får i dag kommer fra vanlige familier, ikke oppdrettere med god kunnskap om avl og oppdrett. Mange vil likevel si at dersom du skal ha en katt til kos og lek så er det samme om du velger rasekatt eller huskatt.

En rasekatt koster gjerne 4.000 - 8.000 å anskaffe, noen ganger enda mer, men da har man større kontroll med hva man får, og en rasekatt har gjerne blitt avlet av kattekjennere, den har fått ormekur og en god start på livet.

Erfaringer med Huskatt

Her er det leserne har sagt om huskatt. Skriv kommentar

Torill sier: Huskatt er like så bra som en rasekatt. Ja man vet ikke hva man får men det er litt av sjarmen syns jeg. Vi har to huskatter og en rasekatt (norsk skogkatt).
11.06.2008

MONICA sier: Personlig så synes jeg rasekatter er bedre hvis man kjøper fra en ansvarlig oppdretter selv om man bare skal bruke de til kos. Man vet litt mer hva man får av utseende og oppførsel.
15.08.2008

mais sier: huskatten min er rolig
30.06.2009

kjetil o. sier: har huskatter bedre helse enn rasekatter, siden det ofte er et bredere genetisk mangfold blant disse dyrene? eller er rasekatter generellt like bra helsemessig? synes rasekatter er fine, men helsen til katten er viktigst.
28.07.2009

ctk sier: har hatt mange huskatter mest fargen av svart å kvitt.men desverre så bor eg inerheten av ein vei så 3av dei blei påkjørt av ein alder av 1år.når det kommer til gemytet på ein huskatt varierer det veldig fra katt til katt.de kattene eg hadde var kosete i det eine minutte åleikesjuk det neste.men de eg hadde blei heller ikkje hundre prosent voksen da.de er jo vanlig for det fleste katter å roe seg ivartfall litt når det er rundt 2-4.men noen kater har det med det å vere barnslig heile livet.
09.09.2009

Helga sier: Vi har en huskatt og en Maine Coon som innekatter. Det funker kjemepbra! Huskattene jeg har hatt har alltid vært supre katter med god helse, dels fordi vi alltid har gitt kvalitetsfor og ikke p-piller tenker jeg... Nå har jeg faktisk lyst på kattunger fra huskatten vår, og leter etter en far.
:)
05.10.2009

figaro sier: Vi har en skipskatt med seks tær på hver pote. Han er en innekatt grunnet at vi bor i blokk. Han er en snakkesalig katt som svarer forskjellig ut i fra hva vi spør om. Har noen her lignende katter?
06.12.2009

Ellen sier: figaro, jeg har en maine coon med polydaktyli (skipskatt), det er vanlig for denne rasen. Den snakker også, men på en veldig behagelig og rolig måte :)
06.12.2009

IDA sier: Jeg synes at katter alltid er de søteste!
02.02.2010

Aleks sier: Vi har tre søsken, vanlige huskatter. Moren skulle ha kattunger da vi fikk henne så disse var egentlig ikke planlagte. Men de er veldig godlynte, flinke jegere, kosete og skravler i vei. Bortsett fra litt krangling mellom de to brødrene er de så og si perfekte huskatter.
06.02.2010

sma sier: jeg har også en huskatt. ei ganske spesiell faktisk! flott skilpaddefarget pels, i tillegg til semilanghåra. gemyttet hennes er litt merkelig! hu skifta straks gemytt når jeg kjøpte meg en liten gutteskogskatt. nå er hu bare bitter, så lenge han er her! men når han skulle vekk noen dager, så skifta hu HELT om! da malte hun å kosa seg! så de fyker mye i tottene på en annen hele veien, så jeg lever et godt liv som både husmor og kattemor.
17.03.2010

Julie sier: Hvor lang tid er leveringstiden på huskattunger? hvor lenge må man vente før man kan få med kattungen hjem?
23.03.2010

Julie sier: Hvor lang tid er leveringstiden på huskattunger? hvor lenge må man vente før man kan få med kattungen hjem?
23.03.2010

Laila v/ Spartacusbengals sier: Svar til Julie:
Kattunger bør ikke taes fra kattemor før de er minst 12 uker gamle, uansett om de er rasekatt eller huskatt.
Dette er anbefalinger fra mattilsynet i Norge.
Blir de tatt for tidlig fra kattemor, har de en lei tendens til å utvikle dårlig adferd, siden de er for små og umodne innen den tid.

Det er et stort ansvar å eie et dyr, også katt.
De bør få kvalitets-mat, ha tilgang til å alltid kunne komme inn (hvis de får være utekatt) , de bør også vaksineres hvert år og kastreres før de er 7 mnd gamle (siden Norge har så stort løskatt-problem)
Man må i tillegg også ha råd til veterinærkostnader, for utekatter blir veldig ofte skadd og syke.

Når det kommer til huskattens helse, så er den meget dårlig kartlagt siden huskatt-eiere sjeldent sjekker opp pus sin helse med mindre de er nødt til det, mens rasekatter som går i avl -alltid sjekkes grundig før de benyttes.
Når det kommer til innavl og huspus..hvem vet hvem som har parret opp hvem ?
Ofte gies kattunger bort til naboer eller folk som bor i nærheten, noe som gjerne resulterer i høy innavlsprosent etterhvert.
26.03.2010

Adele sier: Hei, vi er en familie på 4 som reiser en del på sommeren og jeg lurte da på hvilken katterase som hadde vert lurest å skaffe seg hvis vi da skulle hatt katt. vi er borte sånn ca.3 uker tilsammen på sommeren, men jeg har en venninne som bor litt lengre ned i gata som har tilbutt seg å passe på katten og mate den da vi er bortreist og så har vi flere som også kunne passet katten, så hvilken katterase hadde det vert best å skaffe seg da?
klem :)
03.04.2010

Adele sier: Hei, vi er en familie på 4 som reiser en del på sommeren og jeg lurte da på hvilken katterase som hadde vert lurest å skaffe seg hvis vi da skulle hatt katt. vi er borte sånn ca.3 uker tilsammen på sommeren, men jeg har en venninne som bor litt lengre ned i gata som har tilbutt seg å passe på katten og mate den da vi er bortreist og så har vi flere som også kunne passet katten, så hvilken katterase hadde det vert best å skaffe seg da?
klem :)
03.04.2010

karoline 9 år sier: huskatt synes jeg er best den er ikke så veldig hårete jeg har to den ene er lat og den andre er aktiv så jeg liker huskatt best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
05.05.2010

Mina sier: Jeg har en hannkatt på 5 år som er halvt huskatt og halvt perser, og han er veldig bedagelig, men også ganske leken. Han er sjef over de andre kattene i nabolaget, og han er feit som en elefant ! ^-^ Men de er kjempefine katter, da !
04.08.2010

Åshild sier: Jeg har tilsammen hatt 16 huskatter og de har alle vært veldig forskjellige med hvert sitt personlige lynne. Bortsett fra min aller første katt, hunkatt, som fikk kreft i en alder av 12 år, har ingen av kattene hatt lyter eller sykdommer.
Min søster kjøpte seg skogkatt med stamtavle, vaksinert og med veterinærattest. To måneder senere døde den helt uventet av nyresvikt. Oppdretteren var selvsagt helt fortvilet, men ingen av de andre kattene hennes hadde hatt noen sykdommer e.l. Det er dessverre sånt som skjer av og til, men min erfaring tilsier at sjansen for at det skjer ikke er større med huskatter enn med rasekatter.

Derimot har flere av kattene mine blitt overkjørt av bil, så det er det som er min største bekymring.
21.08.2010

Åshild sier: Nå har jeg bare en katt. Hannkatt, helsort korthåret. Moren hans var visstnok halvt skogkatt, men det synes ikke på min katt, annet enn at han har markante, lange hjørnetenner oppe, ganske ulikt de andre kattene. Han er 13 år i høst, men når folk får vite alderen hans blir de ofte overrasket siden han ser så veldig ung og sprek ut.
Dyrlegen sa at hvis en katt først ble over 10 år og var helt frisk, var det ikke noe i veien for at de kunne bli 25 år. Så jeg håper han har mange år foran seg!:-)
21.08.2010

Åshild sier: Jeg vil bare fortelle om en fortvilet situasjon som snudde seg til en solskinnshistorie.
Jeg hadde en kastrert hankatt og en hunkatt som akkurat hadde fått et kull på 6 nydelige unger. Jeg forsøkte å gi dem bort på mange måter, plakater på butikken, annonse i avisen og jeg ringte hjem til personer jeg tenkte meg kunne passe som katteeiere. Men ingen ville ha dem!!

Ukene gikk, kattungene ble større og større og sjansen for at noen kunne gi dem et godt hjem ble mindre og mindre. Hankatten min var bare innom og spiste og freste før han dro igjen. Han var skikkelig sur siden kattungene "plaget" ham hele tiden med leking. Leiligheten min var egentlig ganske liten, og to voksne katter pluss 6 stk. 5 mdn gamle kattunger var mildt sagt ikke noe særlig.

Jeg hadde bestilt time hos dyrlegen til avlivning, jeg kunne ikke beholde alle kattene. Svigermor ringte og sa at vi måtte gjøre et siste forsøk. Hun satte inn annonse i en annen avis som dekker et litt større område. Jeg hadde ærlig talt ikke noe tro på at noen skulle ringe, siden i avisen florerte det med "Katter gis bort"-annonser. Men da tok jeg heldigvis feil!

I løpet av en uke var alle 6 kattungene omplassert til familier med barn i landlige områder. Det var helt sprøtt. Det var som om jeg tilbød en svært sjelden vare. Jeg måtte si nei til mange som ringte, jeg hadde jo bare 6. En av familiene som fikk en av kattene ringte etter 3-4 mnd og fortalte at det var den beste katten de noen sinne hadde møtt, og det eneste de angret på var at de ikke hadde fått en til.

Jeg er så glad for at vi satte inn den siste annonsen!
21.08.2010

Roger sier: Hei, må man Vaksinere katten årlig? er det anbelfalt eller er det fastslått at du ikke får ha katt hvist du ikke vaksinerer den årlig.jeg lurer også på hva det kster å fa katten vaksinert årlig.
håper på svar :)
12.02.2011

Kattedamen sier: Åshild har et kjempoeng. Kattunger som har vært med mor i minst tre måneder stiller mye sterkere i kropp og sjel enn små og søte på 5, 6 og 8 uker som gis bort gratis. Jeg har hatt både huskatter og rasekatter, den største forskjellen er hvor lenge de har gått med mammaen og søsknene sine. Har man muligheten til å beholde dem i 3-4 mndr er kattene ferdig oppdratt og avvent av mammaen sin.
21.02.2011

Elin sier: katten min er en huskatt men hun koser ikke så mye det er bare n år hene er trøt elers så leker hun dare
09.03.2011

Eieren til Potti sier: Jeg har en katt som jeg tror er blanding av huskatt og norsk skogkatt. Den er helt svart og har lang og silkemyk pels. Han heter Pottifar.
Han liker å følge etter oss rundt i huset, men den hater å bli bært eller å ligge på fanget, men når han er trøtt liker han veldig godt å bli klødd under haka. Han er veldig stille og jeg ser han ofte med mus eller fugl i munnen. Han er en kastrert katt som er 1 år.
20.05.2011

lars jørund og holger vidar sier: Katten vår pussi er litt vill og litt pussig. Det kan være 2 grunner til at vi kalte katten vår Pussi.Første grunn er at pus si ingenting. Andre grunn er at katten vår er pussig. Nå er Pussi litt tynn etter å ha vært borte 3 veker. Det gode er at Pussi er heime og god og kose med.
06.08.2011

Irene sier: Jeg har en huskatt på 19,5 år. Hun er fortsatt frisk og fin, har god matlyst og er veldig leken. Hun følger meg rundt i huset og elsker å kose. Tror ikke en rasekatt kunne ha vært bedre!
12.09.2011

Smygar sier: Når man tenker på det, er det jo personligheten til katten man skal tenke på, ikke bare rasen. Huskatten er jo faktisk en egen rase det også, den må ikke bli på en måte utelatt. :P
10.02.2012

Pia sier: Hei. jeg har tatt til meg en katt. hun er ca året. har lang mørk grå pels me store gul/grønne øyne. middels stor. og jeg vet ikke hvilken rase hun er..
24.02.2012

Cathrine sier: Hei! Vi er en familie på fire som har vært på utkikk etter huskatt i flere måneder. Vi er inne på Finn.no, googler og kontakter opprettere, men vi har enda ikke hatt hellet med oss. Vi bor i Oslo så søker i Oslo, Akershus og Østfold. Det er mange Main Coon, men vi ønsker en som kan være både ute og inne så da passer deikke så bra. Da må det i tilfelle være en blanding. Er det noen som vet om noen som har kattunger som kan passe sammen med barn og som kan være både ute og inne? Setter pris på alle tips:-)
26.02.2012

Kitty sier: kattene mine er litt forselige. lasken vill ha mat vær morgen, han mjau så høyt at jeg må gi han mat. gobrani er veldig kosete men er litt leken.
29.02.2012

Babaloo sier: Det jeg liker veldig godt med huskatt er at det alltid er ein overasskelse! Den kan komme i alle farver, pels og størrelser!

Vennina mi sin katt fikk ein guttepus som jeg skulle få, siden mora var skilpaddefarga var vel kattungen det også?
Neida! Den var svart og hvit. Svart i fjeset med "hvite briller"
Hvit over ryggen og magen og potene, elelrs svart.
Han var så søt, nå heter han Babaloo og er snart hele 17 år gammal huskatt!
24.03.2012

Dalelv sier: jeg tror jeg har en huskatt men han er ganske stor eller lang, og er lydig som en hund og leker apport,
jeg fikk den jo gratis så da må det jo være det hehe
11.04.2012

Trist, sann fortelling sier: Skal si litt om min lille Maoi.

Maoi eller Maoen som han het var ein fantastisk katt.
Han var ikke min men min søsters men eg skulle passe han i ett-to år. Han var svart, hvit og korthåret.

Når eg stod opp om morgningen lå han ved sofaen, hoppet ned, laget sånne kurre og murre lyder, løp til meg og hoppet opp og ned. Eg tok han opp og han kysset meg flere ganger i fjeset. Eg gikk inn på badet og gjor meg klar for skolen lå han alltid ved bena mine, helt stiv og smilte til meg. Han laget "murrmurrrrr" lyder hele tiden
27.05.2012

Jossan sier: Jeg har selv en huskatt.
Hun er helt nydelig!
kattunger er så nusselige!
Jeg har hatt rasekatt også, begge to er så fine:-)
27.07.2012

Hanne sier: Jeg hadde to katter som døde på tre måneds mellomrom.
Maoen ble overkjørt av skulebussen og Bertine hadde alvorlig nyresvikt og sukkersyke så vi måtte avlive henne:-(

Da hadde vi bestilt en svart og hvit kattunge fra Dyrebeskyttelsen. Lille Maoen:-) Han er herlig! Han er så leken og kosete! Men om natten når vi skal legge oss har jeg han i sengen min og da er han DRITHYPER! Løper rundt omkring, overalt, "klatrer" nermest på veggene! Så legger han seg ved siden av meg og vil ha kos, også sovner han.
Æhvorfor er han så hyper? Han leker før det også, kan leke i flere timer og likevel ha så mye energi.

Han er fire måneder og ikke kastrert.
27.07.2012

Lisbeth sier: Emma flyttet inn bak oppvaskmaskinen på feriestedet vårt for fire uker siden. Hun veide 600 gram og var en skinnmager, forkommen, livredd og syk liten kattunge. Etter nesten et døgn bak oppvaskmaskinen fikk vi lokket henne inn i et nyinnkjøpt bur. Etter veterinærbesøk og antibiotika i tre uker, har hun doblet vekten og blitt som friske kattunger flest. Nå som hun er trygg, har hun blitt en kjælen liten pus. Hvor hun kom fra vet ingen, men vår teori er at villkattmor kan ha blitt tatt av dage av ett eller annet, og så hadde hun vett til å komme til oss. Hun er muligens europeer, for hun er sånn makrellfarget med innslag av hvitt, og så har hun en tydelig M i pannen. Derfor navnet Emma. Jeg hadde egentlig tenkt å anskaffe en liten hund, men så kom Emma inn i vårt liv, og siden hun valgte oss, blir det katt istedet.
07.08.2012

Heidi Johanne sier: Hvor gammel må kattungen være for å bli kastrert? Min er tre og ein halv månde. Er den for liten? Vil nemlig kastrere han så fort som overhode mulig.
08.08.2012

Trine K. sier: Hei!

Jeg lurer på hvorfor det er så mange som reiser til utlandet for å skaffe seg katt når det er så mange huskatter i dyrebeskyttelsene som trenger så sårt eit hjem her i Norge!
Har selv ein dyrebeskyttelekatt, koster bare 700 kroner for ein voksen katt MED kastrering/sterlisering, id chip og vaksine!
For alt det må du betale godt over 1000-lappen for ein gratis katt! Tenk på det!
30.08.2012

Simone sier: Jeg har ein katt fra Dyrebeskyttelsen, han heter Maoen og er 5 og ein halv måned gammel. I høstferien skal eg få enda ein katt. Det er ein svart, langhåra katt med perseransikt. Store laber og blåe øyne. Det er mommo sin katt sin. Den lille kattungen som nå er 10 uker hadde fire søsken men tre av dem ble drept av min onkel, så nå er det den og søstra Olina igjen:( Så vi skal redde den lille svarte, Olina skal mommo ha:)

Så da skal eg ha to katter, tre kaniner, kyr og ein leaknios
22.09.2012

Anita sier: Har ei svart huskatt på nesten 1 år som e verdens herligaste og utrulig smart og kosat. Ho kan åpne dører og veit når eg skal på badet. Da rase ho opp trappa og vente utafor badedøra. Og ho "snakke" veldig mye. Når vi e ute, går ho i sele og trives godt med det. Men alle som ser Isis, trur at ho e rasekatt og har sett på Cats 101 at ho faktisk ligne litt på Bombay katter.
29.09.2012

Ragnhild sier: Hei!
Jeg skal få ein svart kattunge til høsten!
Det er ein svart gutt! Ligner på ein perser, men mildere 'ansiktutrykk' Ser ut som den er bade i oske, svart med grå i!
Den er lodden og vilter. Glad i mat(Veldig glad i mat!)

Har dere tips? Har tengt på Kovu, er det passende for denne kattungen?:)
30.09.2012

Vanja sier: Huskatten min heter bare pus. Ikke så kreativt, men så kan det være hehe :) Jeg vet ikke nøyaktig hvor gammel han er, men rundt omkring litt over ett år. Han er den mest kosete katten, og elsker å sove oppå meg.

Så koselig da å komme hjem, og pusen vil ha masse kos :) Spiller da ingen rolle om det er en rasekatt eller ikke. Så lenge den er søt, og man liker den er det vel ingen problemer :) Rolig, fin katt jeg har her. Og elsker alle som kommer inn døra. Er fint å ha en katt som faktisk liker å være rundt folk, og som elsker å ligge på tastaturet! :)
14.01.2013

sharukh khan sier: jeg har selv en huskatt.
jeg hadde en katt før. Den katten var hvit.Katten min var helt nydelig.jeg liker veldig godt katter .
Når katter mjauer blir jeg redd kattunger er så nusselige
10.04.2013

laila sier: Har en katt som alle sier har soesiell pels. Nesten som en brun kanin men med svart stripe langs ryggen og halen stripen har lenger hår enn resten. Har aldri sett slik kattepels før. En vsnlig huskatt eller noen som kjenner igjen katt med slik pels?
16.09.2013

leopard sier: jeg har en huskatt. han heter Rufus han er svart og hvit. hvis du liker katter og spennende bøker les katte krigerene
07.08.2015

Stolt mamma sier: Har to huskatter :)
Den svarte&skvise kjem frå dyrebeskyttelsen i juli 2012.
Utrulig kosete og fantastisk katt! Han hyler som ein galning når eg går inn på badet, men når han er inne, så vil han like fort ut att. Han drikker òg berre frå vasken. Han er babyen min, ligger på rygg på fanget mitt og inntil halsgropa mi. Så puster han meg tungt inn i øyret. Han liker òg å ligge på puta mi, ikkje noko sengekant-katt! Det som er negativt med han er 3 ting: Han sikler når han koser seg(men det har litt sjarm.) Han røyter kolossalt! Han er super skvetten og nervøs av seg. Ditta har han vore sida han var berre babyen. Men han er verdens snillaste. Han "kjefter" på meg, ruller rundt og maler høgt når eg kjem heim etter å ha vore lenge vekke. Han er kjempekresen på mat, og seier aldri nei til litt leikeslossing frå kjæresten. Godpusen💖

Den svarte, langhåra ser ut som ein skogkatt, men er ein ordentlig huskatt(Mormora er norsk skogkatt.) Han er ein sær liten herremann som ligger og sover 24/7 oppe på teppet sitt, eter og sover. Til tross for at han er 3 kg og veier 4 kg mindre enn han andre, er det han her som bestemmer. Til tross for at han er 4 år gammal, mjauer han med baby-stemma si. Den er så søt. Han kom fra ein gard, og var ein av i alt fem små.
Tre blei drept rett etter fødsel, men dei synast han her og broren var så pene at dei ville prøve å finne heim til dei. Han vi har ville ingen ha, og dei fann ingen anna løysning enn å drepe han(Kastrering er tydeligvis uaktuelt.) Så då tok vi han, og vi har aldri angra. Han gjer nøyaktig det han vil når han vil. Han er superkosete og maler berre vi snakker med han, men han liker ikkje å ligge på fanget. Kjem han ikkje dit frivillig, nekter han å ligge der. Til tross den lange pelsen, får han ikkje floker. Dinna herremannen her er superhomo, og ypper alltid til kamp med han andre. Men sida den andre er 4 kg tyngre, så taper han overlegent. Han er altetande, men passer på vekta, eter lite(men er frisk.) Godgutt💖
28.05.2016

Din kommentar om Huskatt:

Flere katteraser

Brukere som leste om Huskatt var også interessert i følgende katteraser:

Søk - Katteraser.org


Forsiden Bilder av katteraser Bilder av katter